Így főzünk mi!
I. évad 3.rész : India
Csirke masala készült naan kenyérrel
Ez egy komolyabb történet volt, mert a naanhoz ki kellett mérni az összetevőket mérleggel.
És akkor itt bejöttek a mértékegységek, váltások, összeadások.
Van mit gyakorolni…
Kétféle mérleggel dolgoztunk : egy hagyományossal és egy digitálissal. Az átváltásokhoz A4-es papírt használtunk, ami úgy működött, mint egy puzzle. Két fél kilós ( A5) darab, kiadott egy egész A4-est. Egyébként egy csomag spagetti 500 g. Végigtapogattunk, mértünk mindent, amit találtunk bontatlanul.
Számoltunk és becsültünk, kézben fogva , találgatva melyik nehezebb.
Jó móka volt, de nem ment könnyen. De a tészta jó lett és a végeredmény is.
A kenyérsütő gépben dagasztottuk, amit már egy külön élmény volt nézegetni munka közben.
Amíg pihent a tészta elkészítettük a masalát.
Nagyon sokféle fűszert használtunk ( a videóban fel is sorolják majd a Népecskék őket név szerint) az olajban lepirított fűszereket Kriszti mozsárban törte össze. Reszelték a gyömbért, magozták a kardamomot, zúzták a fokhagymát. És persze kókuszzsíral és kókusztejszínnel főztünk. Minden újdonság volt: illatában, ízében.
A naanhoz kézzel formáltuk a kis bucikat, kinyújtottuk és megsütöttük a serpenyőben. Mindenki meg is tudta forgatni két sütőlapáttal.
Máté tálaláskor még kért külön chilit és az egész csapat repetázott.
Ismét jót főztek a Mukik. ?
Természetesen India útifilmünk volt, ahol láttuk hogy a dabbawalák már 125 éve hordják háztól házig az ételt , és sose tévednek el.